Modern Sanat Akımının Temsilcileri: Edvard Munch (6)

Cansın Caner Keskin
2 min readDec 27, 2020

--

1683 Norveç doğumlu sanatçı Edvard Munch renkleri kullanarak oluşturduğu hareketli form ve ifadelerle adeta modern dünyanın duygularına kanvas üzerinde hayat vermiştir. Dönemin diğer sanatçılarından farklı olarak ruhsal ve duygusal konuları işlediği resimleri ve dışavurumcu figürleriyle ön plana çıkmaktadır.

The Scream (Çığlık), 1893.

Erken dönem eserlerinde psikolojik ifadeleri öne çıkarırken kullandığı kontrollü tekniği, daha sonraları daha esnek bir hal almıştır. Alman dışavurumcu akımının önemli temsilcilerinden kabul edilen Edvard Munch evrensel bir deneyim üzerinden bireylerle iletişim kurmaya çalışır. 1892'lere gelindiğinde içinde Melancholy isimli eserinin de içinde yer aldığı Almanya’daki “Objectionable” sergisi sanat severlerin oldukça dikkatini çeker.

The Melancholy (Melankoli), 1892.

Sonraki işleri öncekiler kadar skandal etkisi yaratmamış olsa da Munch’ın eserlerindeki Norveç’teki kırsal hayatı sahnelemesindeki başarısı herkesçe kabul edilmiştir.

The Sick Child (Hasta Çocuk), 1907.

Verem hastalığından küçük yaşlarda kaybettiği kardeşini resmettiği The Sick Child (Hasta Çocuk) isimli eserinde olduğu gibi diğer eserlerinde de zıt renkler kullanarak duygular üzerine deneysel kompozisyonlar yaratmaktadır.

Zamanla Munch resimleri daha realistik bir hal almaya başlamış, son dönemlerinde çiftlik hayatını konu alan eserler vermiştir. Bıraktığı eserler modern yaşam ile klasik mitler ve dini hikayeler arasındaki bağı yansıtmaktadır. Son dönemlerini Ekely’deki evinde eserler üretmeye devam ederek geçiren sanatçı, 80 yaşına girdikten bir ay sonra 1944 yılında hayata gözlerini yummuştur.

--

--